Skip to main content

Profielen

Bouwen, Wonen en Interieur. (BWI)

In het profiel Bouwen, wonen en interieur maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak. Voor meer informatie klik je op de knop hieronder.

Deze afdeling is net als PIE nauw betrokken bij de Solar Challenge. Een wedstrijd waarin met een zelfgebouwde boot op zonne-energie geracet wordt.

Lees verder

Economie & Ondernemen

Het profiel E&O bereidt leerlingen voor op een commercieel beroep waarbij ze leren wat er in bedrijven gebeurt. E&O past bij leerlingen die creatief en ondernemend zijn, graag contact met mensen (klanten) maken of het leuk vinden om met cijfers en geld te werken. Voorbeelden van deze beroepen zijn verkoper, magazijnmedewerker, modespecialist, etaleur of marketing- en communicatiemedewerker.

Lees verder

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

Het beroepsgericht profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maken leerlingen kennis met alle facetten van deze industrie. Ze leren onder meer koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na dit profiel kunnen leerlingen zich in een van de richtingen specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het MBO.

Lees verder

Zorg en Welzijn (Z&W)

Het profiel Z&W is voor leerlingen die graag met mensen om willen gaan. Met een diploma Z&W kunnen ze een opleiding gaan volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport of de laboratoriumtechniek

Lees verder

Produceren, installeren en energie (PIE)

In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leren de leerlingen hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moeten ze ook zelf maken.

Deze afdeling is net als BWI nauw betrokken bij de Solar Challenge. Een wedstrijd waarin met een zelfgebouwde boot op zonne-energie geracet wordt.

Lees verder

Mobiliteit en transport (M&T)

Alles wat met vervoer te maken komt terug in het profiel M&T: van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen en van een motor repareren tot lampen afstellen.

Op de Overlaat wordt regelmatig gekeken naar lessen met externe partijen, zodat de leerlingen bijvoorbeeld ook eens kunnen kijken onder de cabine van een vrachtwagen of ander gemotoriseerd voertuig.

Lees verder

Dienstverlening en producten (D&P)

Naast de ‘traditionele’ beroepsgerichte profielen heeft het VMBO ook een oriënterend profiel: D&P. Dit profiel biedt leerlingen de mogelijkheid hun keuze uit te stellen en zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep. Door allerlei opdrachten uit te voeren, leren ze zichzelf kennen en leren ze keuzes maken. D&P is niet aan één sector of werkveld geboden.

Lees verder